WhatsApp moet diefstallen vermijden

De politiezone Het Houtsche (Beernem, Oostkamp, Zedelgem) schakelt Whatsapp in om diefstallen in bedrijven tegen te gaan. De bedrijfsleiders kunnen via hun smartphone berichten en foto’s met info over verdachte zaken met elkaar uitwisselen. Het is de eerste keer in ons land dat de politie deze toepassing gebruikt.

Het gaat om een proefproject op het industrieterrein De Leite in Ruddervoorde. “Het idee komt van de lokale politie, maar het wordt gecoördineerd door de bedrijfsleiders zelf”, zegt politiewoordvoerder Lien Vermeersch. “Er zijn op dit moment al 15 bedrijfsleiders aangesloten. Als ze iets verdachts opmerken, dan moeten ze wel nog altijd eerst de politie alarmeren, pas daarna kunnen ze elkaar verwittigen. We raden de deelnemende bedrijfsleiders aan zoveel mogelijk te melden over de verdachte: geslacht, huidskleur, lengte, details over het gezicht, kledij, en het voertuig waarmee de verdachte zich verplaatst. De leden mogen in geen geval zelf rechter spelen en dus ook geen regels of wetten overtreden.”

WhatsApp is vooral gekend in Nederland, waar dit onder meer ingezet wordt voor buurtpreventie. In ons land werd dit nog niet gebruikt bij de politie. Bedrijfsleiders uit De Leite kunnen zich lid maken van de Whatsappgroep 'De Leite'. Ze moeten daarvoor alleen een smartphone hebben en Whatsapp installeren.  Daarnaast moeten ze ook een intentieverklaring ondertekenen. Whatsapp kan ondersteuning geven aan de bestaande Buurt Informatie Netwerken.

De politie vraagt wel om de WhatsAppgroep alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is. “Dus niet voor onderlinge contacten of het sturen van privé berichten”, zegt Lien Vermeersch. “Het is ook zo dat ze informatie verkregen uit de groep niet mogen verder verspreiden, ook niet via sociale media.