Stakende trucks niet blij met plan Weyts

Tussen de 200 en 300 vrachtwagens zijn vanmorgen Brussel ingereden om te protesteren tegen de kilometerheffing op vrachtwagens. De 'protestmars', georganiseerd door de drie beroepsfederaties van de transportsector, moet de regionale en federale overheden aanzetten om compensatiemaatregelen te voorzien om de Belgische transportsector in leven te houden. De manifestatie zit er intussen al op, een uur vroeger dan verwacht. 

De mars is een reactie op het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Hij wil dat vrachtwagens vanaf volgend jaar op de belangrijkste Vlaamse verkeersassen een heffing tussen 7,4 en 20 cent per kilometer betalen.

Rond kwart voor twee was de actie van de truckchauffeurs al afgelopen, één uur vroeger dan gepland. Daardoor zal de avondspits een pak vlotter verlopen dan aanvankelijk gedacht. 

Weyts is bovendien niet van plan om de tarieven aan te passen. Wel wil hij praten over de hoge loonkosten van de truckers. Die zouden concurrentie met andere landen in de weg staan. Vertegenwoordigers van de chauffeurs zaten samen met minister Weyts en minister-president Geert Bourgeois om de problematiek te bespreken.