Examenvragen online verspreid

In Wallonië is er veel ophef opstaan nadat er vragen zijn gelekt van verschillende examens. Het gaat om gestandaardiseerde examenvragen uit het middelbaar onderwijs, die voor de hele Franstalige Gemeenschap gelden. Minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH) heeft al meerdere examens nietig verklaard.

Eergisteren ging de bal aan het rollen toen bekend geraakte dat er examenvragen voor het vak geschiedenis van de dag erna waren verspreid via sociale media. Milquet reageerde meteen met het annuleren van een deel van de test.

Later geraakten echter nog meer lekken bekend van andere examens. Vanuit de oppositie groeit dan ook de druk op Milquet om alle examens te schrappen. De onderwijsminister annuleerde al een deel van de examens maar schrapte ze nog niet allemaal.

Het is de eerste dat alle studenten op Franstalige scholen verplicht de proeven moeten afleggen. Vorige jaren was dat vrijblijvend. Omdat niet alle scholen op hetzelfde moment examen hebben, werden de vragen via sociale media makkelijk verspreid.