Immosite verklapt wie je buren zijn

Wie op zoek is naar een nieuwe woonst, kan op de nieuwe immowebsite Realo ook meteen alles te weten komen over de toekomstige buren. Verdienen ze veel? Zijn ze oud of jong? Zijn ze van allochtone afkomst? Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. De website lokt meteen heel wat kritiek uit. Volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet het aan tot discriminatie.

Realo meet elke buurt in ons land een zogenaamd ‘sociaal profiel’ aan. De bedoeling is om potentiële kopers een beeld te geven van de woonbuurt waarin ze terecht zullen komen. Het idee voor zo’n platform komt overwaaien uit de Verenigde Staten.

Maar volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet Realo aan tot discriminatie. “Een rechter heeft al eens een verkoper veroordeeld, omdat die aangaf dat zijn appartement te koop was in een ‘migrantenvrij gebouw’. Deze website is anders verpakt, maar het resultaat komt op hetzelfde neer”, zegt directeur Patrick Charlier.

De oprichters van de nieuwe immowebsite gaan er echter van uit ze geen wetten overtreden. “Al onze cijfers en statistieken komen uit tientallen databronnen van de overheid, die wij aan elkaar koppelen. De multiculturaliteit van een buurt is slechts één van vele gegevens. De Belg moet hier misschien nog wat aan wennen, maar dat was aanvankelijk ook zo voor recensies van restaurants en hotels.”

Privacycommissie start onderzoek

De regering geeft het Centrum voor Gelijke Kansen gelijk in hun standpunt over de nieuwe immosite realo. Volgens het Centrum is er sprake van discriminatie omdat er bepaalde bevolkingsgroepen slecht afgespiegeld worden. Ook staatssecretaris voor Privacy, Bart Tommelein roert zich. Hij haalt er de privacycommissie bij, om te onderzoeken of er geen privégegevens op de site staan.