Facebook "verrast en teleurgesteld"

"We zijn verrast en teleurgesteld door de theatrale actie van de Belgische Privacycommissie die naar het gerecht stapt met een klacht tegen Facebook, nadat diezelfde Privacycommissie akkoord was gegaan om ons te ontmoeten op 19 juni om de aanbevelingen te bespreken." Dat heeft Tina Kulow, woordvoerder van Facebook voor onder meer de Benelux, maandag aan Belga gemeld in een e-mail. Belga had om een reactie gevraagd op de juridische stappen die de Privacycommissie had gezet.

"Hoewel we er alle vertrouwen in hebben dat de gerechtelijke stappen van de Belgische Privacycommissie nergens toe zullen leiden, blijven we toch bereid om met hen samen te kijken hoe we kunnen tegemoetkomen aan hun bekommernissen, via een dialoog met Facebook Ierland en met onze regulator, de Irish Data Protection Commissioner", aldus Tina Kulow. 

Gisteren raakte bekend dat de Belgische privacycommissie Facebook voor de rechtbank daagt. Uit een onderzoek dat de Privacycommissie liet uitvoeren, bleek twee maanden geleden dat Facebook een loopje neemt met de Europese en Belgische privacywetgeving.

"Gebaseerd op onvoldoende informatie"

Tina Kulow laat in haar e-mail verstaan dat dit rapport van de Belgische Privacycommissie "gebaseerd is op onvoldoende informatie om accurate conclusies te trekken". Uit het antwoord van Facebook blijkt ook dat het bedrijf vindt dat het alleen onderworpen is aan de Europese wetgeving over gegevensbescherming en de Ierse dataregulator, the Irish DPC. Kulow wijst er nog op dat Facebook al eerder heeft gecommuniceerd dat "het gebruik van cookies al 15 jaar gemeengoed is bij internetbedrijven".

 "En als gebruikers niet wensen geconfronteerd te worden met advertenties op basis van websites die ze hebben bezocht, dan kunnen ze daarvoor kiezen via de EDAA (European Interactive Digital Advertising Alliance). De gebruiker kan dan via zijn of haar advertentievoorkeuren aangeven dat hij of zij bepaalde advertenties niet wil toegezonden krijgen. Facebook gaat zelfs verder, want de EDAA-opt out-keuze geldt voor alle dragers die je gebruikt en dan zul je op geen enkel toestel advertenties toegezonden krijgen", aldus Kulow.