Slagbomen op hol in Haacht

Opmerkelijk tafereel gisteravond aan de overweg in de Wakkerzeelsestraat in Haacht. Ruim een uur lang gingen de slagbomen constant open en dicht. Oorzaak was een storing aan het toestel dat detecteert of er treinen aankomen. Voor alle duidelijkheid: de beelden zijn op een gegeven moment versneld.

“De storing zorgde ervoor dat het toestel de ene keer wel, de andere keer geen trein detecteerde. Daardoor gingen de slagbomen telkens open en dicht”, legt Thomas Baeken van Infrabel uit. De storing begon rond 21 uur en ruim een uur lang konden er geen auto’s over de spoorweg. “Tegen 22u30 was alles weer genormaliseerd.”

Tijdens zo’n storing treedt er een veiligheidsprocedure in, waardoor de treinen niet aan normale snelheid mogen passeren langs de overweg. “Zodra de storing binnenloopt, wordt iedereen op de hoogte gebracht. De treinen die daar rijden gaan dan stapvoets naderen, stoppen en claxonneren en rijden dan pas traag voorbij”, aldus Baeken. Bovendien stond het verkeerslicht wel degelijk op rood, en dat geldt als prioritair voor chauffeurs.