Gsm's gaan meten hoe we bewegen

De stad Antwerpen gaat via de signalen van gsm-toestellen volgen hoe mensen zich bewegen naar en in de stad. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen maandag. Volgens de krant gaat het om het grootste project in zijn soort in Europa, de start is voorzien voor eind dit jaar.

Het project draagt de naam City of Things en is een samenwerking tussen het Vlaams digitaal onderzoekscentrum iMinds, de stad Antwerpen en de mobiele netwerkprovider Mobile Vikings. Concreet worden op verschillende plaatsen in de stad, vooral in het toeristisch centrum en op drukke winkel- en verkeersassen, een groot aantal sensoren geplaatst. Die zullen de gsm-signalen opvangen van iedereen die een mobiel toestel op zak heeft. Met die info kan dan in detail bekeken worden hoe mensenmassa's zich door de stad bewegen.

Burgemeester Bart De Wever verwijst naar de koopjesperiode eind vorig jaar, toen Antwerpen dichtslibde met wagens. Dankzij deze technologie zal sneller kunnen worden ingegrepen en bezoekers worden afgeleid naar parkings in de rand. Ook kan de capaciteit van een evenement exact worden gemeten. De privacy is gegarandeerd. "We pikken alleen het signaal op, we weten niet van wie de gsm is", zegt de burgemeester.