Privacycommissie sleept Facebook voor rechter

De Belgische privacycommissie daagt Facebook voor de rechter. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. De commissie vindt dat de sociale netwerksite de Belgische privacyregels niet respecteert. De zaak verschijnt donderdag al voor de Brusselse kortgedingrechter.

De privacycommissie liet twee maanden geleden een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat Facebook een loopje neemt met de Europese en Belgische privacywetgeving. “Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken zonder dat die dat weten”, vertelt voorzitter Willem Debeuckelaere.

Vorige maand presenteerde de privacycommissie dan zijn bezwaren aan Facebook. “We hebben hen gevraagd wat ze daarmee zouden doen. Ze hebben geantwoord dat ze de Belgische wetgeving niet aanvaarden en dat het allemaal op een misverstand berust”, zegt Debeuckelaere aan De Morgen. “Voor ons was dat het sein om naar de rechtbank te stappen. Afgelopen donderdag hebben we een dagvaarding laten uitsturen naar Facebook België, Ierland en de Verenigde Staten.”

Het is de eerste keer dat een Europese privacycommissie tot deze stap overgaat. De uitspraak van de rechter donderdag kan een stimulans zijn voor andere landen om hetzelfde te doen.