Terreurverdachten blijven aangehouden

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van twee Tsjetsjeense Oostendenaren met een maand verlengd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische organisaties. De verdachten werden begin deze week ingerekend bij een grootschalige antiterreuractie.

Maandagochtend voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene, Jabbeke en in het Leuvense. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk tot de aanhouding van twee verdachten leidde. Van Ruslan D. wordt zelfs aangenomen dat hij eerder al naar Syrië trok.

De jongeman ontkent dat hij een rol speelde als ronselaar voor terroristische organisaties. "Zijn contacten binnen het Tsjetsjeense milieu in Oostende zijn niet religieus geïnspireerd. Hij ontkent ook dat hij zelf in Syrië is geweest", aldus zijn raadsman Terence Halsberghe. De verdediging geeft wel aan dat Ruslan D. met een zekere interesse de situatie in Syrië volgt. "Louter contact met verdachten of eventuele sympathieën zijn nog geen actieve deelname aan een criminele organisatie."

Ook de andere verdachte blijft een maand langer in de cel. Chalil M. deed afstand van de bijstand van een advocaat. Maandag werden al vijftien verdachten vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen waren om hen gerechtelijk aan te houden.