Info van telecom wordt weer beperkt

Het Grondwettelijk Hof gaat de wet voor opslag en toegang van telecomgegevens vernietigen. Dat meldt De Standaard. Privacygroepen hadden een procedure gestart om de wet ongedaan te maken en haalden hun slag dus thuis.Vanaf nu worden enkel nog de nodige gegevens voor facturatie bijgehouden. 

Wet uit 2013

Sinds 2013 waren telecomproviders, zoals Proximus, verplicht om verschillende gegevens over hun klanten minstens een jaar te bewaren. Politie en Staatsveiligheid konden dan aan justitie toegang vragen tot informatie over de communicatie van verdachte personen.

Het ging daarbij niet om de letterlijke inhoud van gesprekken, maar eerder over de meest gecontacteerde personen, de duur van het gesprek, vanuit welke locatie en met welk toestel. Verschillende privacygroepen, zoals de Liga voor Mensenrechten, vonden dit een te grote inbreuk van de privacy en startten een procedure om de wet te vernietigen. 

Buitenland

De wet kaderde binnen een Europese richtlijn waarbij alle lidstaten eenzelfde methode wilden ontwikkelen om de gegevens van mogelijke terreurverdachten en criminelen bij te houden. Niet enkel in ons land was die wetgeving omstreden, in Nederland en Duitsland werd de wet ook al afgeschaft wegens te indringend. Bovendien heeft het Europees Hof van Justitie ook al geoordeeld dat het doel van de richtlijn niet opweegt tegen de inbreuk van de privacy. 

Wat nu?

Wat de vernietiging van de wet zal betekenen voor de werking van de veiligheidsdiensten in ons land is nog niet duidelijk. Er zullen wellicht nog steeds gegevens bijgehouden worden, maar dan enkel de informatie die de providers zelf nodig hebben voor bijvoorbeeld facturatie.