81% kinderen poetst tanden verkeerd

Amper 19 procent van de kinderen tot zes jaar poetst zijn of haar tanden voldoende om tandbederf maximaal te voorkomen. Dat blijkt volgens de Christelijke Mutualiteit (CM) uit een eigen bevraging bij 454 ouders.

De CM baseerde zich op een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie om drie voorwaarden te formuleren die vervuld moeten zijn om van "voldoende" poetsen te kunnen spreken: minstens twee keer per dag, ermee begonnen zijn voor de eerste verjaardag en begeleiding gekregen hebben van de ouders. Kinderen die aan die drie criteria voldoen, hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dubbel zoveel kans om geen tandbederf te krijgen op jonge leeftijd. Bij vier op de vijf kinderen tot zes jaar is dat dus niet het geval.

De CM-bevraging wijst uit dat vooral de frequentie te wensen overlaat: slechts 29 procent komt aan twee keer poetsen per dag, 55 procent houdt het bij één keer en de rest doet zelfs nog slechter. "Dat zijn verontrustende cijfers", zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie van CM. "Het is heel belangrijk om al op jonge leeftijd te leren zorg dragen voor je gebit."

Ouders gaven in de bevraging ook aan dat hun kinderen tandenpoetsen niet aangenaam vinden, vaak hulp weigeren en soms zelfs de tandpasta opeten of op de tandenborstel zuigen. "De problemen duiken meestal op na de leeftijd van één jaar", zegt Rummens. "We merken dat ouders op dat ogenblik op zoek gaan naar middeltjes om tandenpoetsen leuk te houden en CM wil daarbij helpen."

CM zal de komende maanden onder meer een stickerverzamelactie rond mascotte Ben De Bever houden via de CM-kantoren en de consultatiebureau's van Kind en Preventie.