Onderzoek slachthuis na schokkende video

Op internet zijn schokkende beelden verschenen van dierenmishandeling in een varkensslachthuis in Zele. Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, reageert verbolgen. "Dit is echt dom," liet hij na het zien van de video al weten aan VTM NIEUWS. Hij belde meteen met het Federaal Voedselagentschap en de Federatie van slachthuizen om een onderzoek te starten. Ook andere politici deelden hun ongenoegen.

De beelden verschenen op de Facebookpagina van Maguel Kriest. Hij maakte ze door de omheining van het slachthuis in Zele, nadat hij had gezien hoe een varken dat niet kon lopen eerst van de vrachtwagen werd gerold en dan maar met een vorklift vervoerd moest worden. Op de beelden is te zien hoe een man het dier nogal bruut op de machine probeert te trekken. "Dit bewijst opnieuw dat dierenwelzijn op alle niveaus prioriteit moet zijn", zeggen ook N-VA-parlementsleden Yoleen Van Camp en Jelle Engelbosch. “Onbegrijpelijk dat dit anno 2015 nog kan,” aldus Engelbosch.

Van Camp zal minister van Landbouw Willy Borsus ondervragen over deze situatie. “Dit valt onder bevoegdheid van het FAVV, dat instaat voor de controles van dit slachthuis. Minister Borsus moet nu snel ingrijpen want een grondige controle is nodig, zo blijkt.” Beide parlementsleden geloven wel dat de beelden een teken zijn dat dierenleed niet langer aanvaard wordt in onze maatschappij. “Dit filmpje bewijst dat we op de goede weg zijn. Steeds meer mensen beseffen dat dierenmishandeling onaanvaardbaar is”.