Dit zijn de 500 rijkste Belgen

Voor het eerst staat er een lijst online met de 500 rijkste Belgen. Grootste verrassing is Eric Domb (foto), de eigenaar van dierenpark Pairi Daiza. Omdat zijn panda's zo populair zijn, is zijn vermogen het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Hij staat op plaats 293.

Voor de rest zijn het vooral de klassieke rijke families, zoals die rond AB Inbev, die de lijst al jaren aanvoeren. Marc Coucke valt met een vermogen van 1,27 miljard euro nog net buiten de top 10. Roland Duchâtelet, de eigenaar van onder meer voetbalclub Standard, staat net achter Coucke: 

 1. AB Inbev families - Stella en Jupiler
 2. Albert Frère 
 3. Familie Emsens - Etex, SCR-Sibelco en Aliaxis
 4. Familie Colruyt - Colruyt 
 5. Familie Lhoist - Berghmans - Lhoist
 6. Familie Janssen - UCB en Solvay 
 7. Familie De Nul - Jan De Nul 
 8. Ackermans & van Haaren - Ackermans & van Haaren 
 9. Familie Collinet - Carmeuse 
 10. Familie Balcaen - ex-Balta 
 11. Familie Marc Coucke - Omega Pharma
 12. Familie Roland Duchâtelet - Eigenaar van voetbalclub Royal Standard de Liège - Sint-Truiden

Bekijk hier de volledige lijst. 

Rode Duivels

Hans Bourlon en Gert Verhulst van Studio 100 staan op plaats 122, iets lager op plaats 186 staat de familie Torfs, bekend van de schoenen. In de lijst staan ook heel wat voetballers. De rijkste voetballer is Eden Hazard op plaats 345. Andere Rode Duivels in de lijst zijn Fellaini, Kompany, Vermaelen, Lombaerts, Witsel, Dembélé, Lukaku, Vertonghen en Courtois. 

Drie kwart van de 500 rijkste Belgen woont in Vlaanderen, de rest zit voor gelijke delen verdeeld over Brussel en Wallonië. Een kwart woont zelfs in West-Vlaanderen, maar dat komt wellicht omdat veel rijken zich laten domiciliëren in Knokke-Heist. De berekening van de vermogens gebeurt op basis van beurskoersen en publiekelijk bekende informatie, zoals balansen van bedrijven en historische cijfers. De lijst staat voor het eerst online, maar bestaat al langer in boekvorm.