De Vlaamse lucht blijft te vuil

De luchtkwaliteit in Vlaanderen blijft ondermaats. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd de Europese norm van stikstofdioxide (NO2) overschreden. Dat blijkt uit nieuwe metingen van de Vlaamse milieumaatschappij, waarover De Morgen schrijft. De populariteit van dieselauto’s lijkt de boosdoener.

Het toegelaten jaargemiddelde NO2 wordt door Europa vastgelegd op veertig microgram per kubieke meter. Maar tijdens de metingen zijn op twee punten in Borgerhout hogere waarden vastgesteld. De dichte bebouwing en de nabijheid van drukke verkeersaders, waar vooral dieselwagens schade aanrichten, zorgen voor niet veel goeds.

Eigenlijk moest Vlaanderen in 2010 al de Europese norm halen, maar toen vroeg het uitstel tot eind 2015. De Europese Commissie keurde het uitstel goed omdat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) een luchtkwaliteitsplan op tafel legde. Begin volgend jaar zal de Europese Commissie controleren of Vlaanderen zich aan zijn beloftes heeft gehouden. Als blijkt dat het de normen niet haalt, riskeert het flinke dwangsommen of boetes te mogen betalen.