Vlaamse vrouwen stellen kinderen uit

Vrouwen in Vlaanderen stellen kinderen steeds vaker uit tot na hun dertigste. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin.

Er zijn vorig jaar opnieuw minder kinderen geboren in Vlaanderen. Dat komt omdat vrouwen alsmaar later kinderen krijgen. Voor het vierde jaar op rij is er een daling in het aantal geboorten. “Met minder dan 68.000 geboorten zitten we op het laagste cijfer sinds 2006, het laagste peil dus in bijna tien jaar,” meldt Diederik Van Coppenolle van Kind en Gezin.

Niet minder kinderen

Het aantal kinderen per vrouw staat in 2014 op 1,71. Dat is opnieuw een lichte daling en het laagste cijfer sinds 2005. Toch betekent dit niet dat vrouwen uiteindelijk minder kinderen krijgen. Ze wachten alsmaar langer met kinderen tot na hun dertigste.

Crisis

De meerderheid van de kinderen (70%) die in Vlaanderen geboren wordt, heeft nog altijd een moeder tussen 25 en 35. Maar de leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen, schuift dus wel langzaam op. Vorig jaar waren vrouwen in Vlaanderen gemiddeld 28 jaar toen ze hun eerste kind kregen. Volgens Van Coppenolle ligt de oorzaak bij het langer studeren en het feit dat vrouwen vaker gaan werken. Een trend die al veel langer speelt volgens Van Coppenolle. “Maar we vermoeden dat bij jonge vrouwen nu ook de impact van de financieel-economische crisis speelt: jonge twintigers zitten in mindere economische tijden in een onzekere financiële situatie, en zijn daardoor geneigd om kinderen uit te stellen."