Flitspalen uit bij teveel aan boetes

Overbelaste politiezones mogen voortaan quota opleggen voor boetes. De flitspaal gaat dan uit als de pv’s zich opstapelen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Onlangs bleek dat een op de zes politiezones bij het flitsen milder is dan de wet voorschrijft. Naast de legale correctie van zes kilometer per uur, passen ze nog een extra marge toe, tot wel elf kilometer. Doen ze dat niet, dan kunnen de politiezones en parketten de pv’s die binnenkomen niet aan.

Nultolerantie

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde daarop aan komaf te maken met die marges bij flitscontroles. “Nu is met minister Geens afgesproken dat er in plaats van marges wél met quota gewerkt mag worden”, luidt het volgens Het Laatste Nieuws in gerechtelijke kringen. “Wanneer het maximumaantal boetes bereikt is, kunnen de camera’s in sommige arrondissementen uitgezet worden.” 

Politie en parket vinden dat het probleem door die beslissing enkel verplaatst wordt. “Marges zijn zelfs beter dan quota, want als de flitspaal uitgeschakeld is, krijgen laagvliegers vrij spel.”

Zones vrij

Volgens De Morgen zijn de zones wel nog vrij om te beslissen over de marges. "De minister streeft naar de grootst mogelijke uniformiteit, maar alles hangt af van de lokale situatie en prioriteiten", meldt het kabinet van Geens aan de krant.