Gerecht onderzoekt Duitse spionage

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat vernam De Tijd en bevestigt het federaal parket. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke spionage tegen Belgische doelwitten door de Duitse geheime dienst BND ligt diplomatiek gevoelig voor de relaties met ons buurland.

Het federaal parket heeft vrijdag beslist om een onderzoek te starten naar spionage door de Duitse inlichtingendienst BND. Dat bevestigt het federaal parket aan De Tijd. Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek bewezen worden, kan dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, maar vooral de relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten.

De Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), een van de drie geheime diensten van Duitsland, lijkt er helemaal geen probleem mee te hebben om Belgen te bespioneren. Dat bleek vorige week uit gelekte documenten van een hoorzitting achter gesloten deuren in het Duitse parlement. Hoe de Duitsers dan concreet Belgen bespioneren, kwam ook vorige week aan het licht tijdens een persconferentie van het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz en het Belgische Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

Ze onthulden dat de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Voor België gaat het om 15 communicatielijnen, waarvan er tien Belgacom (nu Proximus) als carrier hadden. Voor Belgacom ging het om connecties met tien landen, zoals Rusland, Frankrijk en Denemarken. Daarnaast zouden ook lijnen van en naar ons land zijn afgetapt die gelinkt zijn aan Getronics Belgium en France Télécom. 

Extreem gevoelig dossier

Het gerechtelijk onderzoek naar de Duitse spionage komt eigenlijk door toeval op gang. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. In Duitsland is het al langer een schandaal en op een van de geheime hoorzittingen kwam aan bod dat ook telefoontjes in België afgeluisterd werden. De documenten van die hoorzitting, werden vorige week gelekt. “En zo is het federaal parket met een onderzoek gestart”.

In de Belgische politieke wereld, wil voorlopig niemand reageren. “Dit is een heel gevoelig dossier, want spionage kan de relatie tussen landen beschadigen.”