3 keer meer criminele motorbendes sinds 2000

In 2000 telde ons land twintig criminele motorbendes, vandaag zijn dat er al zestig. De federale politie raamt het aantal actieve leden op 1.000, voornamelijk in Vlaanderen. De cijfers staan zaterdag in Het Laatste Nieuws.

"We volgen de handel en wandel van de Hells Angels, Outlaws, Bandidos, Blue Angels, Satudarah, No Surrender en recent ook de Mongols", zegt Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie in de krant. "Deze goed gestructureerde groepen houden zich vooral bezig met drugs, prostitutie en afpersing."

Echt onder de indruk lijken de bendes overigens niet dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), het lidmaatschap van zo'n organisatie strafbaar wil maken. "Het gerecht kent nog geen 10 procent van onze misdaden", getuigt een ex-lid van de Hells Angels. Hij werd jarenlang ingeschakeld als drugs- en wapentrafikant. Het succes van de bendes verklaart hij door de strakke hiërarchie en regels. "Tegenover het gerecht zwijgen ze áltijd, ook al zit je daarvoor jaren in de cel. De omerta is absoluut."