"Zet ex-Syriëstrijders voor de klas"

Gedesillusioneerde Syrië-strijders moeten in scholen en moskeeën vertellen hoe het er echt aan toe gaat bij IS. Dat zegt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zaterdag in De Morgen. "Geen goed idee", vindt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

De getuigenissen moeten voor een ontradingseffect zorgen volgens Homans. "Als een meisje uitlegt hoe ze met vijf mannen naar bed moest en alleen buiten mocht om appels te kopen met een kalasjnikov in de hand, dan zullen er veel thuisblijven", ze uit. Volgens haar staan nu te vaak de teruggekeerde Syrië-strijders die eigenlijk geen spijt hebben, in de aandacht. "Er zijn nochtans genoeg jongeren die met grote desillusies terugkeren." 

Homans benadrukt wel dat iemand die wil getuigen dat niet als hefboom kan gebruiken bij een eventuele vervolging. Het gerecht zal gewoon zijn werk blijven doen. Jongeren die bereid zijn hun verhaal te doen, moeten begeleid worden en bescherming krijgen tegen eventuele wraakacties, luidt het nog. Elke maand vertrekken vanuit ons land nog altijd vijf mensen naar Syrië en Irak.

Bonte: "Gevaarlijk idee"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, vindt het voorstel van Homans niet ideaal. Bonte beaamt dat teruggekeerde Syriëstrijders een "beslissende rol" kunnen spelen in de deradicalisering van anderen, maar hij pleit daarbij voor maatwerk.

Gedesillusioneerde Syrië-strijders voor de klas zetten vindt Bonte een "gevaarlijk en onverantwoord idee". Volgens hem kan geen enkele politiedienst die mensen en hun omgeving beveiligen tegen eventuele wraakacties.

Bovendien, aldus nog Bonte, kan zo'n getuigenis ook perverse effecten hebben. "Die personen moeten inhoudelijk sterk staan en ze moeten zelf voldoende gederadicaliseerd zijn. Anders zouden ze mensen net op ideeën kunnen brengen."