HSBC wil fraudezaak in België afkopen

HSBC Private Bank in Genève gaat met het Belgische gerecht praten over een minnelijke schikking in de miljardenzaak ‘Swissleaks’ tegen de bank. Die gaat over duizenden Belgen die jarenlang miljarden euro's (zwart) geld konden verbergen bij het bankkantoor in Zwitserland. Het Brusselse parket heeft al een vergadering gepland met de Belgische advocaten van de bank. Ook het parket sluit een schikking zeker niet uit, schrijft De Tijd.

Nog deze maand vindt het overleg tussen het parket en de bank plaats.  Het is koffiedik kijken hoeveel een schikking zou kunnen opleveren voor de Belgische schatkist, maar het wordt sowieso een monsterbedrag, meent De Tijd.

Proces in Zwitserland afgekocht

De Zwitserse autoriteiten hebben een akkoord gesloten met de Zwitserse tak van HSBC om die niet te vervolgen in de zaak ‘Swissleaks’. De bank betaalt in ruil voor de schikking 40 miljoen Zwitserse frank ofwel 38,2 miljoen euro. Het onderzoek wordt stopgezet als de som is betaald.

Lek

Het gerechtelijk onderzoek tegen HSBC Private Bank Suisse was in februari gestart nadat in de media uitlekte dat de bank talrijke rijke klanten had geholpen om belastingen te ontdekt. De bankgegevens die gestolen zijn door ex-HSBC-medewerker Hervé Falciani gaan ook over 3.003 Belgen die op het moment van het lek in 2007 4.616 verschillende bankrekeningen hadden bij HSBC in Genève, goed voor een totaal bedrag van 6,26 miljard dollar (5,54 miljard euro).

Het gerechtelijk onderzoek tegen HSBC staat los van de individuele rechtszaken die de fiscus voert tegen de betrapte Belgische cliënten. De fiscus claimt intussen al bijna 540 miljoen euro.

"Geen strafbare feiten"

HSBC zegt dat “noch de bank, noch haar medewerkers verdacht worden van strafbare feiten.” Volgens de Zwitserse procureur heeft de bank zich ook in orde gesteld met de Zwitserse wetgeving rond witwassen. 

 

Bekijk ook: