Peeters pakt sociale dumping in bouw aan

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) pakt sociale dumping in de bouwsector aan. Bouwondernemers zullen voortaan meteen aansprakelijk gesteld worden wanneer ze met frauderende Oost-Europese onderaannemers in zee gaan. Dat schrijft De Morgen.

Polen, Roemenen of Bulgaren. Ze zijn niet meer weg te denken uit de Belgische bouwsector. Ze zijn goedkoop en flexibel inzetbaar. Alleen: velen werken via nepfirma's, hebben geen sociale bescherming en verdienen minder dan het Belgische minimumloon. Die 'sociale dumping' is al langer een doorn in het oog van de vakbonden en de politiek. Via frauduleuze weg worden Belgische ondernemingen uit de markt geconcurreerd. Minister van Werk Kris Peeters (CD&aV) heeft nu een wetsontwerp klaar om het probleem aan te pakken. Hij maakt daarmee werk van een Europese richtlijn.

Maatregelen 

Concreet zullen Belgische aannemers en bouwheren vanaf dag één aansprakelijk zijn als ze in zee gaan met een malafide onderaannemer. Als de inspectie fraude vaststelt, moeten ze meteen het achterstallige loon van het hele contract betalen. Daarnaast komen er ook ondersteunende maatregelen die de inspectie meer slagkracht moeten geven. Zo moeten de buitenlandse ondernemingen voortaan een contactpersoon opgeven. Ook zullen de documenten waarmee de buitenlandse werkkrachten zich kunnen in orde stellen, voortaan in het Engels voorgelegd moeten worden.

De ontwerptekst ligt nog bij de sociale partners, binnen enkele weken komt het voorstel op de ministerraad.