Dossier Terreurdreiging

Veiligheid verstrengd na gelekte foto's

Een aantal veiligheidsmaatregelen zijn in heel het land opgevoerd nadat woensdag in de pers foto's zijn gepubliceerd na de autopsie van twee jihadisten. Dat vernam persagentschap Belga van het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. Op een aantal specifieke plaatsen zijn er nog extra maatregelen genomen.

Gisteren raakte bekend dat de algemene inspectie van de geïntegreerde politie minstens twee foto's heeft ontdekt waaruit blijkt dat er na de autopsie op de lichamen van de twee in Verviers gedode terroristen een feestje plaats had in de autopsiezaal van het gerechtelijk medisch instituut in Luik.

Als gevolg van het voorval heeft het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken aan het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) woensdag een analyse gevraagd voor de impact op de veiligheid. Die analyse werd nog dezelfde dag overgemaakt en de "noodzakelijke maatregelen" werden genomen, aldus Peter Mertens, woordvoerder van het crisiscentrum. Details van die maatregelen worden niet openbaar gemaakt omdat ze hun effect dan verliezen, ook al zijn sommige maatregelen zichtbaar.

Het dreigingsniveau blijft onveranderd op 2, op een schaal van 4, voor het hele land, maar op een aantal specifieke plaatsen geldt niveau 3, zo zegt Anne-Laure Mouligneaux, woordvoerster van minister Jan Jambon.

De politie van Verviers bevestigde vandaag nog dat het dreigingsniveau van alle justitiepaleizen in de provincie Luik (Luik, Verviers, Hoei en Eupen) werd verhoogd naar niveau 3. Dat geldt ook voor het gerechtelijk medisch instituut van Luik, zei directeur Philippe Boxho van deze instelling.

"Champagne was niet om dood jihadi's te vieren"

De man die champagne vasthield op de foto is intussen bekend. Het gaat om een wapendeskundige die al vijftien jaar voor Justitie werkt. Naar eigen zeggen was de champagne “niet om de dood van de jihadi’s te vieren maar wel om te klinken op het welslagen van de operatie in Verviers”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgunes.

De man riskeert geen gerechtelijke straf, omdat er strafrechtelijk gezien geen enkel misdrijf plaats vond. Wel kan de FOD Justitie de samenwerking met de man beëindigen omwille van zijn daden.