Reissector eist vergoeding na panne

BTO (Belgian Travel Organisation), de beroepsvereniging van de reisbureaus, eist een schadevergoeding na de technische panne van vorige woensdag bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Dat zegt algemeen secretaris Bernard Tuyttens. Ook ABTO, de Association of Belgian Tour Operators, waar de grote touroperators lid van zijn, vraagt een schadevergoeding. Door de panne werd het luchtruim enkele uren gesloten.

Op een bijeenkomst van de BTO-leden gisteren werd overeengekomen om een schadevergoeding te eisen. De precieze omvang van de claim is nog onduidelijk. BTO vroeg zijn leden om de kosten die ze hebben geleden door de panne tegen komend weekend te berekenen en die cijfers door te geven. Het gaat om extra personeelskosten en de kosten van alternatieve diensten die aan gestrande reizigers zijn verleend, zoals het inleggen van een busdienst.

BTO zal komende maandag een aangetekende brief verzenden naar de CEO van Belgocontrol, de voorzitter van de raad van bestuur en aan de bevoegde minister Jacqueline Galant (MR). Ook zal het vragen om een onderhoud. 

Ook ABTO kan nog niet precies zeggen hoeveel schade zijn leden hebben geleden. De organisatie zal eerst proberen tot een minnelijke schikking te komen met Belgocontrol, voordat ze naar de rechtbank gaat.