Vergelijk ziekenhuizen op zorgkwaliteit.be

Vanaf vandaag kan u de kwaliteit van ziekenhuizen raadplegen op een nieuwe centrale website: www.zorgkwaliteit.be. Dat heeft Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen bekendgemaakt. Op deze website staan de resultaten van kwaliteitsmetingen in de meeste erkende Vlaamse ziekenhuizen. De bezoeker vindt er per ziekenhuis cijfers over borstkanker en de ervaringen van patiënten in het ziekenhuis. Op deze manier kunnen ziekenhuizen makkelijk onderling vergeleken worden.

“Deze informatie helpt een patiënt, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken voor een bepaald ziekenhuis”, zegt Vandeurzen. De website wordt de komende maanden aangevuld met nieuwe indicatoren en domeinen. Dit jaar worden onder andere nog indicatoren over handhygiëne en geneesmiddelenvoorschriften verwacht. Ook het aantal ziekenhuizen kan nog toenemen.

Het doel van de indicatoren is om de kwaliteit van de ziekenhuizen in kaart te brengen en te verbeteren. De ziekenhuizen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan zorgkwaliteit.be. “De grote meerderheid van de erkende ziekenhuizen doet mee”, klinkt het.