Partner Vyncke eist meer dan 100.000 euro

De 37-jarige Geert Vanweehaeghe, de zwakbegaafde man die drie weken geleden door het assisenhof in Brugge werd vrijgesproken voor de moord op zijn vriendin Caroline Vyncke, eist 101.728 euro van de Belgische staat. Dat is gelijk aan 68 euro voor elke dag dat hij onschuldig in de cel zat. In totaal gaat het om een periode van vier jaar.

“Geert heeft vijftig maanden onschuldig vastgezeten”, zegt zijn advocaat Dimitri Vantomme in de kranten van Mediahuis. “Hij zal een enorme inspanning moeten leveren om zijn leven weer in de plooi te doen vallen.”

Vantomme en zijn collega Frank Scheerlinck eisen nu van de Belgische Staat 68 euro voor elk van de 1.496 dagen dat hun cliënt onschuldig in de cel zat.

Volgens de wettelijke procedure bedraagt het basisbedrag per dag onterechte opsluiting zo’n 40 euro. Maar de verdediging van Geert V. eist een hoger bedrag. “Om verschillende redenen: de kwetsbaarheid van Geert V., de ernstige fouten die gemaakt zijn in het moordonderzoek en de enorm lange duur van de hechtenis.”

Caroline Vyncke verdween op 8 februari 2011 uit haar woning in Moorsele. Haar lichaamsresten werden een tijdje later versneden teruggevonden. Haar partner was een tijdlang hoofdverdachte en werd aangehouden. Maar op 13 mei dit jaar werd hij vrijgesproken en werd de toenmalige buurman van het koppel, de 29-jarige Thomas Couvreur, schuldig verklaard aan moord. Hij kreeg levenslang maar tekende meteen cassatieberoep aan.