Hof bevestigt celstraf en boete broodfokker

Het hof van beroep in Antwerpen heeft broodfokker Mathieu M. (61) uit Riemst veroordeeld tot zes maanden cel en 9.000 euro boete. Hiermee bevestigt het hof de straf die hij in november in eerste aanleg had gekregen.  

Zijn ontsnapte honden hadden vorig jaar het toen 11-jarige meisje Yuki zwaar toegetakeld. Yuki werd op 2 februari 2014 aangevallen door een roedel honden die uit de kennel van Mathieu M. ontsnapt was. Het meisje werd gered door enkele passanten, maar is verminkt voor het leven.

Mathieu M. hield ook tegenover het hof van beroep voor dat zijn honden niet zomaar konden ontsnappen en dat iemand de toegangspoort van het erf moet hebben geopend. De politie had op het erf echter vastgesteld dat er vlak naast de omheining een stapel autobanden lag, waarlangs de honden konden wegglippen. De dieren waren bovendien ook al op 13 januari 2014 uitgebroken. De beklaagde wist dus volgens het hof dat de mogelijkheid bestond, maar had niets ondernomen.

De fokker kreeg een levenslang verbod opgelegd om nog dieren te houden en het hof zag geen reden om voor zijn twee dwergpinchers een uitzondering te maken. "Beklaagde beschikt duidelijk niet over de vereiste vaardigheden om op een waardige manier dieren te houden, zelfs geen kleine hondjes als 'gezelschapsdier'", klonk het in het arrest.