Gesprekken IVAGO Gent muurvast

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van de afvalintercommunale IVAGO, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, zijn gisterenavond na bijna twaalf uur vergaderen vastgelopen. "De directie deed een ultiem voorstel dat niet aanvaard werd", zegt de afvalintercommunale. Het bedrijf liet ook weten dat de samenwerking met de personeelsmanager stopgezet werd.

"Aan de lopende procedure van een medewerker met drie negatieve evaluaties kan niet geraakt worden", verduidelijkt woordvoerder Koen Van Caimere. "Wel kan voor de toekomst de evaluatieprocedure herzien worden." Maar volgens IVAGO was dit onvoldoende voor de vakbonden.

Daarnaast legde de directie een voorstel op tafel om een oplossing te bieden aan de interne problemen. "Er lag een verregaand voorstel op tafel om de functies binnen het management grondig te herschikken. In onderling overleg werd een einde gemaakt aan de samenwerking met de personeelsmanager." Maar ook het voorstel over de personeelsherschikking vonden de vakbonden onvoldoende.

"Vuilnis aan crèches en scholen aanpakken"

Vandaag worden de onderhandelingen voortgezet. “Alle Gentenaren hopen dat er een akkoord komt, maar het water tussen de twee partijen blijft enorm diep”, zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. “Zowel de directie als de vakbonden blijven bij hun eigen standpunten. De sociaal bemiddelaar zal nog veel werk hebben.”

De stad Gent heeft ook vandaag werknemers van Ivago opgeëist om de straten proper te maken, maar er blijft vuil op straat liggen. “Er wordt nu ook voor het eerst extra stadspersoneel ingezet. Zij gaan op zoek naar plaatsen waar de situatie het ergst is, ze moeten risico’s voor de volksgezondheid in kaart brengen”, zegt waarnemend burgemeester Mathias De Clercq. “Vooral scholen en crèches krijgen aandacht.”