Heeft Syriëstrijder goed doel opgericht?

Bryan Demulder uit Waregem wil binnenkort drie oude brandweervoertuigen verschepen naar de Filippijnen, waar hij een eigen kazerne heeft opgericht. Hij zoekt sponsors, maar die haken massaal af omdat ze hem verwarren met Syriëstrijder Brian De Mulder.

Bryan Demulder (29) is sinds 2013 commandant van een brandweerkazerne in Agusan Del Norte in de provincie Mindanao in de Filippijnen. Zijn moeder komt uit die streek, en hij wou iets doen om haar familie te helpen. “De hulpverlening was er ondermaats, de dichtste brandweerkazerne lag 45 minuten verder”, zegt Bryan Demulder.

Bijna al het materiaal dat in zijn brandweerkazerne gebruikt wordt, komt uit ons land: kledij, helmen, blusslangen, brancards, ademluchttoestellen, …  “Het materiaal is bij ons afgeschreven, maar het is nog perfect bruikbaar om in de Filippijnen ingezet te worden”, zegt Demulder.

In de straat van Bryan Demulder in Waregem staan nu drie oude brandweervoertuigen: een autopomp van het korps van Zonnebeke, een commandowagen uit Knokke-Heist en een bestelwagen van de brandweer van Kortrijk. Bryan wil de drie voertuigen liefst deze zomer nog naar de Filippijnen verschepen, want ook degelijke voertuigen hebben ze daar nog niet.

Hij zoekt daarvoor sponsors, maar die zijn wantrouwig omdat ze Bryan Demulder verwarren met de veroordeelde Syriëstrijder Brian De Mulder. “Die man verpest mijn project”, zegt Demulder. “Ik heb al gedacht om mijn naam te laten veranderen, maar dat kost 5.000 euro, en dat heb ik er niet voor over.”