938 jongeren halen diploma via commissie

Vorig jaar heeft een recordaantal van 938 jongeren buiten de school om hun diploma secundair onderwijs behaald. Het gaat om een stijging van 38 procent tegenover het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de examencommissie, dat De Morgen kon inkijken.

Het gaat hier om jongeren die destijds het secundair onderwijs hebben verlaten, maar nadien toch nog beslissen om hun diploma te halen. Vorig jaar telde Vlaanderen ruim achtduizend vroegtijdige schoolverlaters. Een fors aantal, al is dat cijfer tegenover vijf jaar geleden al gedaald. Toen stroomden nog 9.600 jongeren zonder diploma uit het onderwijs.

“Het uitgangspunt blijft dat jongeren hun kwalificatie op normale wijze behalen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Toch ben ik tevreden dat een grotere groep mensen hun diploma via de examencommissie heeft behaald. Vaak gaat het om jongeren die niet gemotiveerd waren om te studeren, maar toch weer hun studies met succes oppikken. Het vormt een goede, nieuwe kans.”