Windpokken zijn toch niet zo onschuldig

Elk jaar worden honderden kinderen met windpokken opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt minder te zijn dan gedacht. Gemiddeld krijgen jaarlijks zo’n twee kinderen een beroerte die te wijten is aan de windpokkeninfectie. Dat schrijft de krant De Standaard.

Bijna alle Vlaamse kinderen krijgen in hun leven de windpokken, waardoor ze plots vol staan met rode jeukende blaasjes in het gezicht en op het lichaam. “De laatste twee jaar komen er almaar meer harde bewijzen bij dat een windpokkeninfectie het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt”, vertelt kinderarts in opleiding Benson Ogunjimi, die hierover recent zijn doctoraat voorstelde aan de Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen.

“Het virus blijft ook na de ziekte achter in het lichaam en verspreidt zich vermoedelijk in de hersenen. We moeten opnieuw overwegen om het windpokkenvaccin aan alle jonge kinderen te geven.” Een belangrijk bezwaar daartegen is echter dat zo’n grootschalige vaccinatie een neveneffect kan hebben op volwassenen.