Van Den Bleeken niet welkom in Nederland

Voor de Belgische zedendelinquent Frank Van Den Bleeken is geen plaats in een Nederlandse tbs-kliniek. Dat meldt het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur zaterdag op zijn website.

De psychisch gestoorde man wilde euthanasie of overplaatsing naar Nederland, maar de Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, ziet voor zijn komst naar Nederland geen mogelijkheden.

Nieuwsuur citeert uit een conceptbrief die Dijkhoff klaar heeft liggen voor de Belgische minister van Justitie Koen Geens. De staatssecretaris zou de procedure voor plaatsing in een Nederlandse kliniek te lang en te ingewikkeld vinden. Ook zou dit onverantwoord zijn omdat het ontbreekt aan de juridische middelen om de Belg vast te houden als die zich niet wenst te houden aan het regime in de tbs-kliniek (een psychiatrische kliniek voor veroordeelden die ter beschikking gesteld zijn van de regering).

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de inhoud van de brief. Volgens een woordvoerster is nog geen besluit genomen en wordt er nog gepraat.

Geens: "Toezegging tot volledige medewerking"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst in een korte reactie op het nieuws op "de toezegging tot volledige medewerking" die hij van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven gekregen had. Die zou "alles in het werk stellen om deze overbrenging juridisch te faciliteren". Geens zegt verder nog "akte" te nemen van de mededeling in de Nederlandse media. "Indien dit de uitkomst zou zijn van het nog lopend beraad tussen beide ministeries, zou minister Geens dat ten zeerste betreuren", klinkt het.

De justitieminister zegt verder nog te vorderen "met de inrichting van een Belgische long stay-instelling voor geïnterneerden nog later dit jaar".

Volgende week woensdag heeft Geens een onderhoud met de familie van Van den Bleeken en zijn raadsman. Die raadsman was vanavond niet bereikbaar voor verdere commentaar.