Verbod op tijdelijke slachtvloeren

Er komt nog dit jaar een verbod op het onverdoofd slachten van dieren op tijdelijke slachtvloeren. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beslist. De Vlaamse regering brengt zijn wetgeving daarmee in lijn met de Europese regels, die onverdoofd slachten om religieuze redenen alleen toelaten in een erkend slachthuis, niet op tijdelijke slachtvloeren.

Weyts was al langer van plan het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, voornamelijk gebruikt door moslims tijdens het offerfeest, strenger te reguleren. Tot nu toe konden tijdelijke slachtvloeren ingericht worden om ritueel, onverdoofd te slachten. Maar dat is tegen de Europese regels die opleggen dat onverdoofd slachten omwille van rituele regels alleen maar in erkende slachthuizen toegestaan is.

Er werd de afgelopen maanden met de moslimsgemeenschap overleg gepleegd over overgangsmaatregelen, maar daar werd geen akkoord over gevonden. Daarom komt er nu definitief een einde aan de tijdelijke slachtvloeren voor onverdoofd slachten. Het Offerfeest vindt dit jaar eind september plaats.

“Vlaanderen wil Dierenwelzijn ernstig nemen”, zegt Weyts. “Er bestaan voldoende alternatieven voor het onverdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer. We kunnen ons ook niet laten chanteren door diegenen die er mee dreigen dan maar illegaal te gaan slachten.”

Weyts hoopt dat het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren veel dierenleed zal voorkomen. “Ik denk dat het onze plicht is om vermijdbaar leed ook maximaal te vermijden”.