Geen ziekte-uitkering voor gevangen meer

Op 1 juli haalt minister van Sociale Zaken Maggie De Block een streep door de ziekte-uitkering die gevangenen krijgen. Dat staat vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Wie in de gevangenis belandt, ontvangt geen loon meer, geen werkloosheidsuitkering noch een leefloon. Dat maakt deel uit van de gevolgen van een gevangenisstraf. Maar voor andere uitkeringen -bijvoorbeeld pensioenen of ziekte- was de situatie complexer. Dat gaf aanleiding tot vreemde situaties. Maggie De Block maakt vanaf 1 juli een einde aan de ziekte-uitkering. De maatregel treft ongeveer 1.600 gedetineerden. De regering bespaart er dit jaar 3 miljoen euro mee, en 6 miljoen in 2016.

De Block vindt de gelijkschakeling te rechtvaardigen. "Iemand die gewoon werkte voor hij naar de gevangenis moest, verliest ook zijn loon." Maar CD&V staat wat op de rem. "We vinden het goed dat er een duidelijke regeling komt. Maar we moeten de maatregel goed begeleiden, zodat niet het risico bestaat dat 1.600 gezinnen van gedetineerden, die mogelijk van de ziekte-uitkering afhankelijk zijn, in de armoede terechtkomen", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.