Studenten leggen examen thuis af

In de West-Vlaamse Hogeschool Vives loopt een proefproject waarbij studenten van thuis uit schriftelijke examens kunnen afleggen. Via camera's waakt de school erover dat de studenten niet spieken.

De Hogeschool Vives telt ruim 2.000 studenten in meer dan 20 afstudeerrichtingen die afstandsonderwijs volgen. Tot voor kort moesten ze fysiek aanwezig zijn op de campus om hun examens af te leggen. Als het van de West-Vlaamse hogeschool afhangt, komt daar binnenkort verandering in. Vives vindt het systeem immers achterhaald.

Yellow Tigers-lid

De school neemt het voorbeeld van Laura Heyrman. Zij is lid van de Yellow Tigers en volleybalt op dit moment in het Italiaanse Modena, maar studeert ook toegepaste psychologie aan Vives. Het is onnodig duur voor studenten die de verplaatsing moeten maken, vindt de hogeschool.

Spiekbriefjes

De studenten worden tijdens het examen vanuit verschillende hoeken gecontroleerd: via de webcam en audio, maar ook via het scherm van een gekoppelde smartphone of tablet die studenten zelf in de ruimte plaatsen. Voor de studenten beginnen, moeten ze de hele kamer filmen. Op die manier weten de opzichters dat er niemand anders aanwezig is of dat er geen spiekbriefjes aan het plafond of onder het bureau kleven.

De hogeschool onderzoekt of het systeem de examenstress vermindert en mogelijk de prestaties verbetert.