"Duitse BND tapte Belgisch internet af"

Groen beweert dat de Duitse inlichtingendienst BND jarenlang vijftien Belgische internetverbindingen, waaronder tien van Belgacom, zou hebben afgetapt op vraag van de Amerikaanse NSA. Proximus (het vroegere Belgacom) zegt dat het "geen enkele indicatie heeft van afluisterpraktijken". Het telecombedrijf zal de zaak wel "grondig onderzoeken".

Vorige week maakte het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz (groenen) al bekend dat de Duitse inlichtingendienst BND dataverbindgingen aftapte en die informatie doorspeelde aan de Amerikaanse National Security Agency (NSA). De actie past in een afluisteroperatie die de naam 'Eikonal' droeg. Die operatie liep vanaf 2004 en zou in 2008 zijn gestopt.

31 landen afgetapt

Pilz onthulde samen met onder meer Belgisch Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) dat het in totaal zou gaan om 134 lijnen in 31 landen, waaronder ook België. Voor ons land zou het gaan om vijftien internetverbindingen, waarvan tien van Belgacom. Van Hecke noemt de informatie "schokkend" en vraagt samen met zijn groene collega's om snelle opheldering. "We verwachten een forse reactie van onze regering ten aanzien van Duitsland. Op dit moment onderzoekt het Nederlandse KPN welke klanten precies het slachtoffer zijn geworden van spionage, ik verwacht dat Belgacom hetzelfde onderzoek start."

"Grondig onderzoeken"

Bij Proximus zegt men dat de zaak "grondig" zal onderzocht worden. Maar tegelijk voegt men eraan toe: "Wij hebben geen enkele indicatie dat deze afluisterpraktijken zouden hebben plaatsgevonden. Diegenen die deze zaak hebben aangebracht mogen ons alle nuttige info bezorgen. Momenteel beschikken we niet over de nodige elementen om hierop te reageren", luidt het in een korte reactie.