Vader en zoon terecht voor kindermisbruik

Een 44-jarige man en zijn zoon staan vandaag voor de rechtbank van Ieper terecht voor aanranding en verkrachting van minderjarigen. De zoon wordt verdacht van misbruik van een stiefzus. De vader zou meerdere minderjarigen misbruikt hebben. Daarnaast moet hij zich verantwoorden voor slagen en verwondingen aan zijn partner.

Erik K. zou zich meermaals schuldig gemaakt hebben aan seksueel misbruik van minderjarigen, onder wie zijn stiefdochter. Daarbij komt de verzwarende omstandigheid dat de kinderen bij de beklaagde inwoonden. Hij zou zijn toenmalige partner ook meermaals hebben geslagen en mondeling bedreigd. Zijn zoon wordt ook verdacht van misbruik, maar slechts van één van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie vraagt om effectieve straffen. De verdediging bekent de feiten gedeeltelijk, maar betwist ook een deel, onder andere de periode van het misbruik. "De feiten in het dossier zijn opgeblazen", zegt advocate Delphine Vandaele. De vader zat zeven maanden in voorhechtenis, maar is momenteel vrij. De verdediging vraagt om een straf met probatieuitstel. Daarbij steunt ze onder meer op de wisselende verklaringen van een van de slachtoffers.

"Het gaat niet zomaar om grensoverschrijdend gedrag", meent Jean-Pierre Duyck, advocaat van de burgerlijke partij. "We hebben het over zwaar seksueel gedrag in een behoorlijk omvangrijk dossier. Wij vragen een provisionele schadevergoeding en de aanstelling van een expert om de minderjarige slachtoffers verder te onderzoeken."

Het was de vriend van de voormalige partner van Erik K. die als eerste naar de politie stapte. Haar twee dochters werden op zeer jonge leeftijd misbruikt. Daarna kwam ook een derde stiefdochter, die ondertussen meerderjarig is, met haar verhaal naar buiten. De rechtbank zal zich in de zaak uitspreken op 25 juni.