Politie gaat op het web patrouilleren

Er komt een wettelijk kader dat politiemensen toelaat te controleren op het internet. Dat schrijft de krant De tijd. Nu is er nog risico op een procedurefout als agenten anoniem informatie verzamelen op bijvoorbeeld Facebook.

Van zodra agenten zich op het internet ergens moeten registreren, op social media, internetfora of een website, mogen ze dat niet anoniem doen om zo informatie te bemachtigen. Doen ze dat wel, dan komen ze in het kader van undercoverwerk, en daarvoor gelden zeer strikte regels. Eigenlijk bestaat er nu geen andere optie dan onder eigen naam te speuren op het internet.

Daarom hebben ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een voorontwerp voor een wet klaar. Dat voorontwerp kreeg nu een gunstig advies van de Privacycommissie.

Dekmantel mag

Met die wet wordt het mogelijk om semipublieke plaatsen op het web te onderzoeken, ook als daar registratie voor nodig is. Die registratie mogen ze doen met een dekmantel, zolang er geen sprake is van observatie of infiltratie. Een fictieve identiteit gebruiken om bijvoorbeeld pedofielen uit te lokken, mag ook niet.

De politie zelf is alleszins vragende partij, want het gevolg van de regeling is dat de ene politiezone nu vaak de grenzen van de privacywetgeving overschrijdt, terwijl andere politiezones helemaal niet op het web actief zijn. En dat terwijl er steeds meer internetcriminaliteit is.