500 mensen sliepen vannacht op Zaventem

Ongeveer 500 mensen hebben afgelopen nacht de nacht doorgebracht op de luchthaven van Zaventem. Dat blijkt uit een schatting van Brussels Airport. Deze reizigers waren gestrand na de stroompanne van gisteren bij de luchtverkeersleiding Belgocontrol. De gestrande reizigers konden rekenen op een 'overlevingspakket' van het Rode Kruis, dat ook tweehonderd veldbedden had voorzien. Voor een groot deel van hen was het dus vooral behelpen.

Het luchtverkeer in ons land was woensdag een groot deel van de dag onderbroken als gevolg van de panne, maar werd woensdagavond hernomen. Toch moesten er vannacht dus nog heel wat mensen wachten op een (nieuwe) vlucht. Bovendien blijft de hinder nog wel enkele dagen duren, doordat de capaciteit van Belgocontrol de komende dagen beperkt blijft tot 75 procent.

Dat betekent echter niet dat een kwart van de vluchten zal worden afgeschaft; het zal op piekmomenten wel leiden tot vertragingen. Er kunnen ook nog vluchten worden afgeschaft, omdat een vliegtuig of de bemanning niet in Brussel is geraakt als gevolg van de stroompanne. "De situatie is moeilijk in te schatten, vanaf 6 uur wordt het druk op de luchthaven", zegt een woordvoerster van Brussels Airport.