Hinder luchtverkeer zal nog dagen duren

De capaciteit in het Belgische luchtruim zal de komende dagen beperkt blijven tot 75 procent. Dat betekent dat reizigers op Brussels Airport rekening moeten blijven houden met vertragingen. Dat melden Belgocontrol en Brussels Airport, na afloop van een vergadering met minister Galant.

Luchtverkeersleider Belgocontrol kan vanavond, dankzij de inzet van twee externe generatoren, een capaciteit van 75 procent verzekeren voor het Belgische luchtruim. Die capaciteit zal "nog enkele dagen" gelden, zegt woordvoerder Dominique Dehaene.

Dat heeft ook gevolgen voor Brussels Airport, voegt woordvoerster Nathalie Van Impe toe. Op piekmomenten zal er te weinig capaciteit zijn, terwijl er op andere momenten ruimte over is. Vluchten zullen dus meer gespreid moeten worden. "Dat betekent dat er doorheen de dag vertragingen mogelijk zullen zijn van 1 tot 2 uur", aldus de woordvoerster van Brussels Airport.

Morgen zijn ook annulaties niet uitgesloten, niet omwille van capaciteitsproblemen, maar "om organisatorische redenen bij luchtvaartmaatschappijen". Het is bijvoorbeeld mogelijk dat door de problemen van vandaag vliegtuigen of bemanningen niet op de juiste plaats zijn en dat een vlucht daardoor geschrapt moet worden.