Stroompanne kan miljoenen kosten

Er is vandaag enkele uren geen vliegverkeer mogelijk geweest in het Belgisch luchtruim. Belgocontrol, de luchtverkeersleiding, kampte met een stroompanne door een overspanning van het elektriciteitsnet. Daarom werden alle vluchten in het Belgische luchtruim omgeleid naar andere luchthavens. Er kon ook geen enkele vlucht meer vertrekken. Vanaf 14 uur ging het luchtruim weer open voor een beperkt aantal vluchten.

Sinds 9u30 was er een stroompanne bij de Belgische luchtverkeersleiding. Normaal gezien is er een noodgenerator, maar die werkte niet. Belgocontrol onderzoekt waaraan dat ligt. Door de problemen kon er geen enkele vlucht nog veilig landen of opstijgen.

Alle vliegtuigen die in het Belgische luchtruim vlogen, werden daarom naar andere luchthavens omgeleid. Het is de eerste keer dat dat gebeurt. In totaal zijn op Brussels Airport 25.000 passagiers getroffen. Er zijn 200 vluchten geannuleerd, een dertigtal andere werd omgeleid naar andere luchthavens. De economische kost van de panne loopt wellicht in de miljoenen euro's.

Volg live: