Mensensmokkelaars opgepakt in Nieuwpoort

De onderzoeksrechter in Veurne heeft drie Oekraïners aangehouden die verdacht worden van mensensmokkel. Ze zouden vluchtelingen uit Oekraïne via ons land naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben op een zeiljacht.

De verdachten hadden een zeiljacht gehuurd en waren enkele dagen geleden vanuit Nieuwpoort uitgevaren. In totaal waren er elf mensen aan boord. Toen de zeiljacht gisteren opnieuw aanmeerde in de haven van Nieuwpoort, bevonden er zich nog slechts drie mensen op het schip. Politie en parket beschikken over voldoende aanwijzingen om te concluderen dat de acht anderen bootvluchtelingen uit Oekraïne waren en door de gearresteerde smokkelaars naar het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld.

Tijdens de actie werkte de Scheepvaartpolitie van Oostende nauw samen met het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) van Oostende. Het MIK waakt over de veiligheid op zee en controleert of de wetgeving op zee wordt nageleefd. In het MIK werken operatoren van de marine, de scheepvaartpolitie en de douane nauw samen en één van haar taken is het opsporen van illegale activiteiten, zoals mensensmokkel, drugs, verboden visserij, illegale olielozingen, enz.