60% studenten maakt geen examenplanning

Zes op de 10 studenten (secundair en hoger onderwijs samen) beginnen zonder studieplanning aan de examenperiode. Het middelbaar onderwijs scoort met 7 op de 10 zonder planning nog slechter. Meisjes doen het daar over het algemeen beter dan jongens. Aan de hogeschool of de universiteit werken 6 op de 10 jongens zonder studieplan. Bij de meisjes is dat 4 op de 10. Dat blijkt uit onderzoek van Trendwolves, dat vorig jaar in juni 3.800 studenten bevroeg naar hun bezigheden tijdens de blokperiode.

De examens staan voor de deur en voor de meeste studenten kunnen ze niet snel genoeg voorbij zijn, want examens zorgen vaak voor zorgen, onzekerheid en stress. "Een goede studieplanning is een eerste stap om de examenstress aan te pakken. En daar schort het soms", aldus Kathleen Devos, coördinator van Teleblok.

Liefst 67 procent van de oproepen bij Teleblok zijn stressgerelateerd. "Als de vrijwilligers die de telefoon- en chatlijn bemannen doorvragen, komt het gebrek aan een goede studieplanning vaak als het belangrijkste probleem naar boven", aldus Kathleen Devos. "Bij Teleblok proberen we samen met hen op zoek te gaan naar oplossingen om met volle moed verder te studeren."

Tussen 1 juni en 22 juni zijn studenten verder welkom in de Teleblok-blokpunten in Gent, Leuven, Hasselt en Antwerpen. Meer info en inschrijving op www.teleblok.be/blokpunt.