"Brand Vilvoorde zeker aangestoken"

De brand die gisteravond een houtopslagplaats in Vilvoorde in de as heeft gelegd, was zonder twijfel aangestoken. Maar het gerucht dat maandagavond de ronde deed dat kinderen bij het spelen de brand veroorzaakt hebben, kan absoluut niet bevestigd worden. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Een branddeskundige heeft vastgesteld dat er verschillende liters brandversneller gebruikt werden. 

De brand in de loods aan de Houtkaai ontstond gisteravond om 20 uur. Het vuur verspreidde zich heel snel, maar brandweer van Vilvoorde kreeg de brand wel onder controle met de hulp van de korpsen van Zaventem en Mechelen. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk. Zo stortte het dak van de loods grotendeels in. Duizend vierkante meter ging in de vlammen op, vooral in het oude gedeelte van het leegstaande complex. Het nieuwere deel werd grotendeels gevrijwaard.

Asbest

Buurtbewoners en het nabijgelegen ziekenhuis kregen ook de raad om ramen en deuren gesloten te houden, omdat er asbest vrij kon komen bij de enorme rookontwikkeling.

Het parket Halle-Vilvoorde stelde een branddeskundige aan, die nog dezelfde avond ter plaatse ging. "De deskundige heeft vastgesteld dat er verschillende liters brandversneller gebruikt werden, zodat er geen enkele twijfel bestaat dat het om opzettelijke brandstichting gaat", klinkt het dinsdagochtend bij het parket. "Voorlopig is er geen spoor naar de daders, maar het gerucht dat kinderen de brand zouden hebben aangestoken, kan zeker niet bevestigd worden."