Mechels parket daagt Skype voor rechter

Het Mechelse parket voert een onderzoek naar Skype, een bedrijf dat gratis bellen via het internet mogelijk maakt. Het parket daagt Skype voor de rechter omdat het in een onderzoek naar het Armeense criminele milieu speurders de toegang tot gesprekken tussen twee mogelijke criminelen weigerde. Een inbreuk van de Belgische telecomwet, zegt het parket. in juni wordt de zaak behandeld voor de correctionele rechtbank. Dat melden de kranten van Mediahuis.

Bij een onderzoek naar het Armeense criminele milieu in 2012 merkten speurders van het Mechelse gerecht dat twee verdachten bewust voor het communicatieplatform Skype kozen als ze bepaalde zaken met elkaar wilden bespreken. Het ging onder meer over de levering van verboden of gestolen goederen.

De onderzoeksrechter besloot daarop bij Skype de toegang tot de gesprekken te vorderen, maar Skype weigerde. Het argumenteerde dat het geen telecomoperator is in ons land en dus niet onder de Belgische regels valt.

Omdat de weigering van Skype mogelijk een overtreding is van de telecomwet, begon het parket van Mechelen een onderzoek. "De raadkamer verwees het dossier door naar de correctionele rechtbank", bevestigt de Mechelse persrechter Theo Byl. "Begin juni staat het op de agenda voor behandeling."