Open Vld: "Seks op 14 niet meer strafbaar"

Meerderheidspartij Open Vld heeft een wetsvoorstel klaar om seks vanaf veertien jaar niet langer als strafbaar te beschouwen, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is. Dat staat dinsdag in De Morgen.

"Jongeren moeten zich seksueel kunnen ontwikkelen zonder strafbare feiten hoeven te plegen", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die het voorstel indient met partijgenote Carina Van Cauter. "Dit decriminaliseert seksuele handelingen tussen gelijkwaardige jongeren. Tegelijk beschermt het hen tegen misbruik, door de invoering van een maximaal leeftijdsverschil."

De bedoeling is om op die manier meteen ook de juridische schemerzone rond tienerseks op te klaren. Veertien- tot zestienjarigen werden tot nu toe enerzijds bekwaam geacht om toestemming te kunnen geven voor seks met penetratie, anderzijds bepaalt de wet dat iedere seksuele handeling met een jongere onder de zestien een aanranding van de eerbaarheid is.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert positief. "Consensuele seks tussen jongeren hoort niet thuis in het strafrecht."

In april had sp.a al een gelijkaardig wetsvoorstel klaar. Zij stellen echter voor dat de seksuele partner van een 14- of 15-jarige maximaal drie jaar ouder is: