De Morgenster dan toch niet overvaren

De Morgenster, het vissersschip dat in januari in een storm op het Kanaal is vergaan en waarbij de vier bemanningsleden zijn omgekomen, is dan toch niet overvaren door een vrachtschip. Iemand had dat nochtans beweerd in een anonieme mail aan, met veel details daarin. Maar uit nieuwe radarbeelden van het parket blijkt dat het schip kapseisde tijdens het vissen. 

De anonieme mailer beweerde dat de Morgenster was aangevaren door een reuzetanker van 140 meter, de Marselisborg. De vissersboot zonk, de tanker zou gewoon doorgevaren zijn naar de haven van Shoreham voor de Britse kust, waar herstellingen werden uitgevoerd. De rederij, die eigenaar is van de tanker, heeft altijd ontkend. En uit nieuwe radarbeelden blijkt nu ook dat er vermoedelijk helemaal geen aanvaring was.

“Op de nieuwe beelden is het nachtelijke traject van het schip duidelijk met kleuren te volgen”, zegt Céline D’Havé van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. “Daarop is te zien dat het schip al vissend ten onder is gegaan en dat er geen vrachtschip in de buurt was. Het onderzoek is nog niet afgesloten, maar we zijn nu al bijna zeker dat van een aanvaring geen sprake is.” 

De Morgenster kwam op 28 januari in een storm  terecht. Het schip kapseisde in het Kanaal en zonk. De vier bemanningsleden kwamen om, onder hen één Belg.