Team topdokters schiet te hulp in UZ

Vier specialisten uit verschillende disciplines gaan zich aan het UZ Gent bezighouden met de onverklaarbare en vreemde symptomen waar patiënten soms al jaren mee rondlopen. Een Belgische primeur, schrijft De Morgen vrijdag.

Het Programma voor Ongediagnosticeerde Zeldzame Aandoeningen (PrOZA) moet leiden tot een snellere en efficiëntere diagnose. Het team telt vier artsen: een geneticus, een internist, een neuroloog en een internist-nefroloog.

Voor België is dit nieuw, in de Verenigde Staten bestaat zo'n programma al veel langer. "Onderzoek heeft uitgewezen dat zulke initiatieven voor snellere diagnoses zorgen", zegt professor Bruce Poppe, bezieler van het PrOZA, in de krant.

Zeldzame ziektes zijn in vele gevallen chronisch of levensbedreigend. Ze treffen weinig mensen - minder dan 5 op de 10.000 - maar doordat er tot 8.000 zeldzame aandoeningen zijn, loopt het totale aantal patiënten op. In België alleen al zou het om 60.000 tot 100.000 mensen gaan. Bij 44 procent werd een andere diagnose gesteld voor ze de juiste kregen.