Proces - Jacob: Straf met uitstel gevorderd

Op het proces over de dood van Jonathan Jacob (26) heeft het openbaar ministerie donderdag zes maanden cel met uitstel gevorderd voor de toenmalige directeur en de psychiater van het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout. Zij zijn volgens het openbaar ministerie de hoofdverantwoordelijken voor wat er met Jonathan gebeurd is. Voor de acht BBT'ers en de politiecommissaris die hen optrommelde, werd vier maanden cel met uitstel gevorderd.

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij in de ochtend van 6 januari 2010 werd opgepakt. Hij was blootsvoets en halfnaakt – ook al vroor het min zeven - en maakte een verwarde indruk. Na een medisch onderzoek besliste de parketsubstitute met dienst dat hij moest worden opgenomen.

Psychiatrisch centrum

Hij werd naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gebracht, maar de toenmalige directeur en de psychiater weigerden hem echter tot tweemaal toe, omdat hij zich agressief opstelde. Zelfs nadat hij gekalmeerd was en ermee instemde om in een isoleercel te worden opgesloten, kwam hij er niet in.  "Jonathan bevond zich nochtans in een gevaarssituatie. Hij leed aan een acute amfetaminepsychose en uit het medisch onderzoek bleek dat ontwenning levensgevaarlijke verwikkelingen met zich kon meebrengen. Zijn toestand vroeg dus om medisch handelen, maar de beklaagden trokken hun handen van hem af. Ze waren nochtans wettelijk opgevorderd om hulp te bieden en zijn opname weigeren was dus geen optie", zei substituut-advocaat-generaal Alexandra Van Kelst.

Politiecel

Jonathan werd dan maar opgesloten in een cel op het politiecommissariaat in Mortsel, maar ook daar was hij niet echt welkom. Van Kelst verdedigde in haar rekwisitoor de beslissing die de parketsubstitute vervolgens genomen had en waarvoor meester Jef Vermassen haar op de korrel had genomen. "Ze stond met haar rug tegen de muur, nadat de medische wereld 'foert' had gezegd en ook de politie van hem af wilde. Is het dan zo fout om er een arts bij te halen die Jonathan hopelijk kon kalmeren, zodat hij alsnog opgenomen kan worden? En nee: zij heeft niet gezegd dat Jonathan moest plat gespoten worden. Zij kan enkel een dokter vorderen, niet het middel dat hij toedient."

 BBT

Om de arts in de mogelijkheid te stellen van de inspuiting te geven, had een commissaris beslist om het BBT erbij te roepen. Het team gebruikte de 'gestoorde procedure' om Jonathan te immobiliseren. In zijn cel werd eerst een 'flashbang' gegooid, waarna gemaskerde BBT'ers zijn cel binnenstormden met een schild en een duwvork. Jonathan kreeg rake klappen en overleed aan inwendige bloedingen.

"Ik wil aannemen dat die gestoorde procedure voor en na 6 januari 2010 met succes werd gehanteerd, maar hier had ze nooit toegepast mogen worden. Voordat een politieman tot geweld overgaat, moeten hij eerst alle andere opties in overweging nemen en dat is hier niet gebeurd. De beoogde doelstelling, namelijk Jonathan kalmeren, had op een andere manier bereikt kunnen worden. Als ze bovendien naar de camerabeelden uit zijn cel hadden gekeken, dan hadden ze kunnen zien dat die naakte, smekende en zieke man niet meer zo geagiteerd was", aldus Van Kelst.

Wat haar betreft, zijn alle BBT'ers mededader aan het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild zijn dood tot gevolg hadden en is de politiecommissaris mededader, omdat hij het BBT erbij had gehaald. Vonnis op 25 juni.

 

Bekijk ook: