Beklaagden verlaten proces-Jacob

De advocaten van de elf beklaagden op het proces over de dood van Jonathan Jacob zijn opgestapt, uit protest tegen de voortzetting van het proces. De zaak gaat deze namiddag voort zonder hen. De rechtbank wees een verzoek van de beklaagden af om het proces uit te stellen.

Op de eerste dag van het proces over de dood van Jonathan Jacob is geen enkele van de elf verdachten persoonlijk aanwezig. De afwezige beschuldigden zijn acht politiemensen van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), de commissaris van de politiezone MINOS die hen optrommelde en een directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout. De elf worden vertegenwoordigd door hun advocaten.

De vader van Jonathan Jacob betreurt dat de beschuldigde agenten er niet zijn, zo zei hij aan VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Ik had de mens onder het masker willen zien", zo klonk het.

Uitstel

De advocaten van de beschuldigden vroegen vanochtend om het proces uit te stellen. Zowel Jef Vermassen, de advocaat van de familie van Jonathan Jacob, als het openbaar ministerie verzetten zich tegen het uitstel. De rechtbank wees het verzoek af.

Jonathan Jacob stierf vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel na een tussenkomst van het Bijzonder Bijstandsteam. De jongeman was in verwarde toestand van straat geplukt en naar het psychiatrisch centrum in Boechout gebracht. Omdat hij te aggressief zou zijn geweest, weigderde de instelling Jacob op te nemen en werd hij opgesloten in de politiecel in Mortsel. Ook het Bijzonder Bijstandsteam kwam ter plaatse toen de man een kalmerende injectie moest krijgen. Bij de schermutseling die daarop ontstond, stierf Jonathan Jacob. Alle advocaten pleiten de vrijspraak van hun cliënten.

 

Uitspraak

Een uitspraak in de zaak komt er op 25 juni.