"Einde centrale antifraudedienst"

De centrale antifraudedienst van de federale politie (CDGEFID) wordt ontmanteld. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens bevestigd, schrijft de krant De Tijd.

Geens liet in de Kamercommissie Justitie weten dat de speurders verhuizen naar vijf nieuwe grote speurdersteams in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Brussel, Charleroi/Bergen en Luik. Dat worden "multidisciplinaire onderzoeksteams" die de witteboordencriminaliteit en de fiscale en sociale fraude beter moeten bestrijden.

Volgens De Tijd zijn de betrokken speurders en magistraten zwaar verontwaardigd over die beslissing. Intern wordt gewaarschuwd dat het ontmantelen van de Centrale Dienst voor de bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie (CDGEFID) de Belgische schatkist honderden miljoenen euro's kan kosten.

Voor de oprichting van dat gespecialiseerde, centraal speurdersteam bracht btw-carrouselfraude in 2001 de Belgische schatkist nog voor 1,1 miljard euro schade toe. Maar dankzij het centrale team van speurders bij de CDGEFID bleef dat beperkt tot slechts enkele tientallen miljoenen euro's per jaar.